Elintarvikelisäaineet

E100 Kurkuminoidit, kurkumiini Elintarvikeväri, keltainen, uutetaan Curcuma-longa-kasvin juuresta
E101RiboflaviiniElintarvikeväri, keltainen, sama kuin B2-vitamiini kuitenkin yleensä valmistetaan keinotekoisesti.
E102TartrantsiiniElintarvikeväri (atsoväri) Keltainen väriaine, jota käytetään paljon juomissa, kakuissa, kekseissä, vanukkaissa, lihajalosteissa, savustetussa kalassa, kastikkeissa ja virvoitusjuomissa. (1, 2, 3) Pidetään haitallisimpana atsovärinä. Saattaa aiheuttaa lapsille ylivilkkautta ja ärsyyntyneisyyttä.
E104KinoliininkeltainenElintarvikeväri Vihreänkeltainen väriaine, jota käytetään makeisissa ja virvoitusjuomissa. (1)
E110ParaoranssiElintarvikeväri (atsoväri)
E120KokkiiniElintarvikeväri Luonnollinen punainen väri, joka on peräisin kuivatuista hyönteisistä ja munankeltuaisesta. On olemassa myös synteettinen muoto. Käytetään makeisiin ja kakkuihin. (1)
E122Karmiini, Karmosiini, AtsorubiiniElintarvikeväri (atsoväri) Purppuranpunainen väriaine, jota käytetään juomissa, hilloissa, jälkiruoissa ja -kastikkeissa, ruskeissa kastikkeissa ja pakatuissa keitoissa. (1,2,3)
E123AmaranttiElintarvikeväri (atsoväri) Punainen väri, jota käytetään juomissa, hedelmäpiiraiden täytteissä, hyytelöissä, kakuissa, vanukkaissa, pakatuissa keitoissa, kastikeaineissa ja hampurilaisissa. (1,3)
E124UuskokkiiniElintarvikeväri (atsoväri) Punainen.
E127ErytrosiiniElintarvikeväri Punainen väriaine, jota käytetään koristekirsikoissa, säilykehedelmissä, kekseissä ja makeisissa. Sitä käytetään myös tableteissa, joiden tarkoituksena on hampaiden pinnalle jääneen plakin osoittamiseen.
E128Punainen 2GElintarvikeväri (atsoväri) Punainen.
E129Alloranpunainen ACElintarvikeväri (atsoväri)
E131PatenttisininenElintarvikeväri Violetin sininen väri, meillä harvoin käytetty makeisten ja leivonnaisten väri. (1,2,3,4)
E132IndigokarmiiniElintarvikeväri Sininen väriaine, käytetään makeisissa ja leivonnaisissa. (1,2,3,4)
E133BriljantinsininenElintarvikeväri
E140KlorofylliElintarvikeväri
E141Klorofylliinikuparikopleksin kalium- ja natriumsuolat Elintarvikeväri
E142, E143Patenttivihreä Elintarvikeväri Käyttö tarkoitettu ainoastaan koristekirsikoihin, muualla Euroopassa käyttö laajempaa.
E150SokerikulööriElintarvikeväri Yleisesti käytetty ruskea väriaine, jota valmistetaan sokerista. Käytetään juomissa, kastikkeissa, makeisissa ja leivonnaisissa.
E151Briljanttimusta PNElintarvikeväri (atsoväri)
E153LääkehiiliElintarvikeväri Luonnon kasvimateriaalista valmistettu. Käytetään mm. makeisissa. (4)
E154Ruskea FKElintarvikeväri (atsoväri) Ruskea.
E155Ruskea HTElintarvikeväri (atsoväri) Ruskea
E160aBeta-karoteeniElintarvikeväri
E160bAnnattoElintarvikeväri
E160cPaprikaoleoresiiniElintarvikeväri
E160eBeta-apo-8-karotenaaliElintarvikeväri
E160fBeta-apo-8-karoteenihappoetyyliesteriElintarvikeväri
E160gKantasanktiiniElintarvikeväri
E162BatalaiiniElintarvikeväri
E163AntosyaanitElintarvikeväri
E170Kalsiumkarbonaatti
E171TitaanioksidiElintarvikeväri, valkoinen, valmistetaan titaanipitoisista mineraaleista
E172TitaanioksidiElintarvikeväri
E173AlumiiniElintarvikeväri
E174HopeaElintarvikeväri
E175KultaElintarvikeväri
E180LitolirubiiniElintarvikeväri (atsoväri)
E200SorbiinihappoSäilöntäaine Estää homeiden ja hiivojen kasvun. Käytetään viipaloiduissa leivissä, hilloissa ja mehuissa, virvoitusjuomissa ja kotisäilönnässä. (4)
E201NatriumsorbaattiSäilöntäaine
E202KaliumsorbaattiSäilöntäaine
E210BentsoehappoSäilöntäaine On luonnostaan puolukassa, karpaloissa ja lakoissa. Elintarviketeollisuus käyttää hilloissa ja mehuissa, salaatinkastikkeissa, makeisissa ja virvoitusjuomissa. Myös yleisesti käytetty kotisäilönnän aine. (1,2,3,4)
E211NatriumbentsoaattiSäilöntäaine Käytetään samoissa tuotteissa kuin bentsoehappoa.
E212KaliumbentsoaattiSäilöntäaine Käytetään samoissa tuotteissa kuin bentsoehappoa.
E214Etyyli-p-hydroksidibentsoaattiSäilöntäaine
E215Etyyli-p-hydroksidibentsoaatin natriumsuola Säilöntäaine
E216Propyyli-p-hydroksidibentsoaattiSäilöntäaine
E217Propyyli-p-hydroksidibentsoaatin natriumsuola Säilöntäaine
E218Metyyli-p-hydroksidibentsoaattiSäilöntäaine
E219Metyyli-p-hydroksidibentsoaatin natriumsuola Säilöntäaine
E220RikkihapokeSäilöntäaine
E221NatriumsulfiittiSäilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E222NatriumvetysulfiittiSäilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E223NatriumdisulfiittiSäilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E224KaliumdisulfiittiSäilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E225KaliumsulfiittiSäilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E226KalsiumsulfiittiSäilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E227KalsiumvetysulfiittiSäilöntäaine Käytetään viineissä, oluessa, hillosipuleissa, kuivatuissa hedelmissä, valmiiksi kuorituissa suurtalousperunoissa ja perunasosejauheissa säilöntäaineena ja tummumisenestoaineena. (2)
E234NisiiniSäilöntäaine
E235NatamysiiniSäilöntäaine
E239HeksametyleeniteramiiniSäilöntäaine
E249KaliumnitriittiSäilöntäaine Lihavalmisteissa säilöntäaineena ja estämään värimuutoksia. (4,5)
E250NatriumnitriittiSäilöntäaine Lihavalmisteissa säilöntäaineena ja estämään värimuutoksia. (4,5)
E251KaliumnitraattiSäilöntäaine Lihavalmisteissa säilöntäaineena ja estämään värimuutoksia. Lisäksi käytetään joissakin juustoissa. (4,5)
E252NatriumnitraattiSäilöntäaine Lihavalmisteissa säilöntäaineena ja estämään värimuutoksia. Lisäksi käytetään joissakin juustoissa. (4,5)
E260EtikkahappoSäilöntäaine
E261KaliumasetaattiSäilöntäaine
E262NatriumasetaattiSäilöntäaine
E263KalsiumasetaattiSäilöntäaine
E270MaitohappoHappamuuden säätöaine, Säilöntäaine Käytetään joissakin kasvimehuissa, salaatinkastikkeissa ja makeisissa. (5)
E280PropionihappoSäilöntäaine
E281NatriumpropionaattiSäilöntäaine
E282KalsiumpropionaattiSäilöntäaine
E283KaliumpropionaattiSäilöntäaine
E290Hiilidioksidi
E296OmenahappoHappamuuden säätöaine
E297FumaarihappoHappamuuden säätöaine
E300Askorbiinihappo, C-vitamiiniHappetumisen estoaine Käytetään marja- ja hedelmävalmisteissa, lihavalmisteissa ja virvoitusjuomissa.
E301NatriumaskorbaattiHappetumisen estoaine
E304AskorbyylipalmiaattiHappetumisen estoaine
E306TokoferoliuuteHappetumisen estoaine
E307Alfa-TokoferoliHappetumisen estoaine
E308Gamma-TokoferoliHappetumisen estoaine
E309Delta-TokoferoliHappetumisen estoaine
E310PropyyligallaattiHappetumisen estoaine
E311OktyyligallaattiHappetumisen estoaine Käytetään rasvoissa ja öljyssä. Lisäaineita löytyy myös valmiista tuotteista, kuten ranskalaisista perunoista ja naposteltavista tuotteista. (1,2,3,5)
E312DodekyyligallaattiHappetumisen estoaine Käytetään rasvoissa ja öljyssä. Lisäaineita löytyy myös valmiista tuotteista, kuten ranskalaisista perunoista ja naposteltavista tuotteista. (1,2,3,5)
E320Butyylihydroksianisoli (BHA) Happetumisen estoaine Käytetään rasvaa sisältävissä tuotteissa. (1,2,4,5)
E321Butyylihydroksitolueeni (BHT) Happetumisen estoaine Käytetään rasvaa sisältävissä tuotteissa. (1,2,4,5)
E322LesitiiniEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E325NatriumlaktaattiHappamuuden säätöaine
E326KaliumlaktaattiHappamuuden säätöaine
E327KalsiumlaktaattiHappamuuden säätöaine
E330SitruunahappoHappamuuden säätöaine
E331NatriumsitraatitHappamuuden säätöaine
E332KaliumsitraatitHappamuuden säätöaine
E333KalsiumsitraatitHappamuuden säätöaine
E334ViinihappoHappamuuden säätöaine
E335NatriumtartraatitEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E336KaliumtartraatitEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E337NatriumkaliumtartraattiEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E338FosforihappoHappamuuden säätöaine
E339NatriummonofosfaatitEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E340KaliummonofosfaatitEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E341KalsiummonofosfaatitEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E354KalsiumtartaattiHappamuuden säätöaine
E355AdipiinihappoHappamuuden säätöaine
E385Kalsiumetyleenidiamiinitetra-asetaatti (EDTA) Happetumisen estoaine
E400AlgiihappoEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E401NatriumalginaattiEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E402KaliumalginaattiEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E403AmmoniumalginaattiEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E404KalsiumalginaattiEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E405PropyleeniglykolialginaattiEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E406AgarSakkeuttamisaine Valmistetaan merilevästä. Käytetään jäätelössä, makeisissa ja hyytelöissä. (4)
E407KarrageeniSakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine Valmistetaan merilevästä. Käytetään jäätelössä, makeisissa ja hyytelöissä. (4)
E410Johannneksenleipäpuunjauhe Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E412GuarkumiEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E413TraganttiSakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine Käytetään joissakin maustekastikkeissa. (4)
E414ArabikumiSakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine Valmistetaan akaasiapuista. Käytetään makeisissa. (4)
E415KsantaanikumiEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E420SorbitoliMakeutusaine
E421MannitoliMakeutusaine Valmistetaan levästä tai tietyistä puulajeista. (4)
E422Glyseroli
E430Polyoksietyleeni(8)stearaattiStabilointiaine Käytetään leipomovalmisteissa. (4)
E431PolyoksietyleenistearaattiStabilointiaine Käytetään leipomovalmisteissa. (4)
E433Polyoksietyleeni(20)sorbitaanimono-oleaatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E435Polyoksietyleeni(20)sorbitaanimonosteraatti Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E440PektiiniEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E442AmmoniumfosfatiditEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E444Sakkaroosidiasetaattiheksaisobutyraatti (SAIB) Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E450aNatrium- ja kaliumdifosfaatitEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E450bNatrium- ja kaliumtrifosfaatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E450cNatrium- ja kaliumpolyfosfaatit Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E460Mikrokiteinen selluloosaEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E461MetyyliselluloosaEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E462EtyyliselluloosaEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E463HydroksipropyyliselluloosaEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E464Hydroksipropyylimetyyliselluloosa Emulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E465MetyylietyyliselluloosaEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E470Rasvahappojen suolatEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E473Rasvahaapojen sokeriesteritEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E500NatriumkarbonaatitHappamuuden säätöaine
E501KaliumkarbonaatitHappamuuden säätöaine
E503AmmoniumkarbonaatitHappamuuden säätöaine
E504MagnesiumkarbonaatitHappamuuden säätöaine
E507SuolahappoHappamuuden säätöaine
E508KaliumkloridiHappamuuden säätöaine Käytetään suolavalmisteissa korvaamaan natriumkloridia (ruokasuolaa) (4)
E509Kalsiumkloridi
E510Ammoniumkloridi
E511Magnesiumkloridi
E513RikkihappoHappamuuden säätöaine
E514NatriumsulfaattiHappamuuden säätöaine
E516Kalsiumsulfaatti
E518Magnesiumsulfaatti
E519Kuparisulfaatti
E521Natriumaluminiumsulfaatti
E524NatriumhydroksidiHappamuuden säätöaine
E525KaliumhydroksidiHappamuuden säätöaine
E526KalsiumhydroksidiHappamuuden säätöaine
E527AmmoniumhydroksidiHappamuuden säätöaine
E528MagnesiumhydroksidiHappamuuden säätöaine
E530Magnesiumoksidi
E535Natriumheksasyanoferraatti
E536Kaliumheksasyanoferraatti
E541NatriumaluminiumfosfaattiLeivinjauheena leipomovalmisteissa. (4,5)
E550Natriumsilikaatit
E551Piidioksidi
E552Kalsiumsilikaatti
E553Magnesiumsilikaatti
E554Natriumaluminiumsilikaatti
E559Aluminiumsilikaatti
E560Kaliumsilikaatti
E570Steariinihappo
E572Magnesiumstearaatti
E575Glukonodeltalaktoni (GDL) Happamuuden säätöaine
E579RautaglukonaattiElintarvikeväri
E620Glutamiininhappo
E621NatriumglutamaattiKäytetään arominvahventeina keitoissa, kastikkeissa ja naposteltavissa tuotteissa.
E622 - E623GlutamaatitAromivahvenne Eristetään sokerijuurikkaasta, esiintyy myös levissä. Käytetään liha- ja kalavalmisteissa, naposteltavissa tuotteissa, pussikeitoissa ja kastikkeissa. Myydään mausteena aromisuolan nimellä. (1,2,3,4,5)
E627NatriumguanylaattiAromivahvenne Käytetään keitoissa, kastikkeissa ja naposteltavissa tuotteissa.
E631NatriuminosinaattiAromivahvenne Käytetään keitoissa, kastikkeissa ja naposteltavissa tuotteissa.
E635Natrium-5-ribonukleotiditAromivahvenne Käytetään keitoissa, kastikkeissa ja naposteltavissa tuotteissa.
E641L-Leusiini
E900Dimetyylipolysiloksaani
E901Mehiläisvaha
E903Karnaubavaha
E904Sellakka
E905Parafiini ja parafiinivaha
E920L-Kysteiinihydrokloridi
E950AsesulfaamiMakeutusaine
E951AspartaamiMakeutusaine
E952Syklamaatti (Ca, Na)Makeutusaine
E953IsomaltitoliMakeutusaine
E954Sakkariini (Ca, K) Makeutusaine
E965MaltitoliMakeutusaine
E966LaktitoliMakeutusaine
E967KsylitoliMakeutusaine
E1100Amylaasi
E1101Proteaasi
E1102Glukoosioksidaasi
E1103Invertaasi
E1200Polydekstroosi
E1201Polyvinyylipyrrolidoni
E1202Polyvinyylipyrrolidoni (liukenematon)
E1403Valkaistu tärkkelysEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E1404Hapetettu tärkkelyEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E1420Tärkkelysasetaatti AAEmulgointi-, Stabilointi-, Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E1421Tärkkelyasetaatti VAEmulgointi-,Stabilointi-,Sakkeuttamis- ja Hyytelöimisaine
E1505TrietyylisitraattiElintarvikeväri
E1518Glyserolitriasetaatti
E1520Propyleeniglygoli
E1521Polyetyleeniglykoli
E1525Etyyliselluloosa
Merkinnät osoittavat minkätyyppiset ihmiset saattavat herkistyä tietyille lisäaineille:
1 = yliaktiiviset
2 = astmaattiset
3 = aspiriinille herkät ihmiset
4 = ihmiset, jotka ovat allergisia tai yliherkkiä
5 = lapset.
kommentit: timm@iki.fi
takaisin Immoset valikkoon
26.8.2000