Lihapalleroita
400 gr naudan tai vasikanlihaa, 1 kup. leipäjauhelmaa, 1 kup. maitoa 1/2 sipulia. Vähän pippuria ja suolaa, 2 ruokalusik. voita tai rasvaa.
Hakkaa liha hienoksi, vatkaa sitä hyvin ja sekoita pippuri, suola, hienonnettu ja ruskeutettu sipuli ja hienonne leipä maitoon sekoitettuna joukkoon. Vatkaa seos notkeaksi ja tasaiseksi. Jos se ei ole kyllin notkeaa voi panna pari ruokalusikanlista kaljaa joukkoon. Pane hiukka vehnäjauhoja kahvikuppiin, pyöritä siinä kohtuullisen suuri myky lihaseoksesta pyöreäksi palleroksi, sekä samoin koko seos. Paista pallerot ruskeaksi voissa tai rasvassa. Lisää hiukka voita pannuun, hämmennä siihen joku ruokals. nisujauhoja, lisää kiehuvaa vettä ja anna kastikkeen kiehua noin 10 min Pane siihen vielä pari ruok.ls. kermaa tai maitoa sekä suolaa jos tarvitsee, anna kiehahtaa ja vie tarjolle palleroiten ja perunain tai muitten kasviksien kanssa. 3 hengelle 65 penniä.
seuraava
takaisin
Mauste-korput
50 gr hiivaa,
3 munaa,
1 ltr haaleata maitoa,
2 rkl. suolaa,
1 rkl hienonnettua anista
1 rkl hienonnettua saksankuminoita
3 dl siirappia
3 rkl hienonnettua pomeranssinkuoria
300 gr voita, hierotaan vaahdoksi
1 3/4 kg vehnäjauhoja
1/2 kg lestyjä ruis j.
Voitelemiseen 1 dl. haaleata maitoa
Hiiva liotetaan tilkkaseen haaleata vettä Vehnäjauhoja sekoitetaan niin paljon , että saadaan paksu vellimäinen seos, joka pannaan nousemaan. Siirappi ja kiihautetaan, jäähdytetään ja sekoitetaan haaleaan maitoon, johon myöskin sekoitetaan vispilöydyt munat ja osa vehnäjauhoista. Noussut hiiva, hierottu voi, suola ja loput jauhot sotketaan sen jälkeen taikinaan. Kun se on noussut kooltaan kaksin kertaiseksi, vanutetaan se leivin pöydällä, jaetaan 8:saan osaan ja leivotaan pitkiksi, kapeiksi leiviksi, jotka, sitten kun ovat nousseet, voidellaan haalealla maidolla ja kypsennetään hyvässä uuninlämmössä.
Leikataan ja kuivataan samoin kuin graham korput.
alkuun
edellinen
seuraava
takaisin
Hieno nimipäivärinkilä
60 gr hiivaa,
1 muna,
3 munankeltuaista,
3 dl sokeria,
1/2 haaleata maitoa,
1 tl. hienonn. kaartemummaa,
150 - 200 gr voita hierotaan vaahdoksi,
1 1/4 - 1 1/2 kg. vehnäjauhoja,
Voitelemiseen 1 muna,
2 dl mantelia
5 rkl kristallisokeria
Taikina valmistetaan samoin kuin yksinkertaisen vehnäleivän. Se palmikoidaan ja muodostetaan rinkilän muodoon (tahi pitkiksi leiviksi). Kun se on noussut, voitellaan se vatkatulla munalla; sokeri ja kuoritu, leikellyt mantelit sirotellaan päälle, ja rinkilä kypsennetään hyvässä uunin lämmössä.
alkuun
edellinen
seuraava
takaisin
Viipurin rinkilä
75 gr. hiivaa,
4 munaa,
450 gr. sokeria,
7 dl. haaleata maitoa,
2 tl. hienonn. kaartemummaa,
1/2 tl. hienonn. muskottikukkaa,
125 gr. voita hierotaan vaahdoksi,
1 3/4 kg vehnäjauhoja,
Voitelemiseen 1 muna.
Hiiva liuotetaan tilkkaseen haaleata vettä; vehnäjauhoja sekoitetaan niin paljon, että saadaan paksu vellimäinen seos, joka pannaan nousemaan. Munat ja sokeri vatkataan, haalea maito, mausteet, osa vehnäjauhoista ja noussut hiiva lisätään, jonka jälkeen hierottu voi ja loput jauhot sotketaan taikinaan; alustamista jatketaan kunnes taikina käy notkeaksi. Kun taikina on noussut kooltaan kaksin kertaiseksi, vanutetaan se hyvin huolellisesti leivinpöydällä ja leivotaan neljäksi rinkiläksi, jotka sitten kun ovat nousseet, sivellään vatkatulla munalla ja kypsennetään hyvässä tasaisessa uunin lämmössä.
alkuun
edellinen
seuraava
takaisin
Sunnuntai pyörykät
2 rkl. hiivaa,
5 munaa,
2 dl. sokeria,
2 dl. haaleata maitoa,
2 dl. sulatettua maitoa,
150 gr. vehnäjauhoja.
Voitelemiseen: 1 muna,
1 dl. mantelia,
2 rkl. kristallisokeria
Taikina valmistetaan samoin kuin yksinkertaisen vehnäleivän. Siitä muodostetaan pieniä pyöryköitä, jotka, sitten kun ovat nousseet sivellään vatkatulla munalla; sokeri ja kuoritut, leikellyt mantelit sirotellaan päälle ja pyörykät kypsennetään hyvässä uunin lämmössä.
alkuun
edellinen
seuraava
takaisin
Pienet kahvileivät
4 munankeltuaista,
210 gr. sokeria,
vaniljaa,
4 rkl. sulatettua voita,
4 rkl. kermaa,
1/2 tl. soodaa
210 gr. vehnäjauhoja,
210 gr. perunajauhoja,
Munan keltuaiset ja sokeri vatkataan; vanilja, pesty ja sulatettu voi, kerma ja siihen liuotettu sooda sekä jauhot sekoitetaan joukkoon. Taikinasta muodostetaan pieniä pyöryköitä, jotka paistetaan tavallisesti uunin lämmössä.
alkuun
edellinen
seuraava
takaisin
Sokerileivät
5 munaa
sokeria (munien paino)
vehnäjauhoja (munien paino)
Munat ja sokeri vatkataan yksi tunti, vehnäjauhot lisätään. Taikinasta panaan lusikalla valkoilille parille pieniä kakkuja, ja sokeri seulotaan päälle. Liika sokeri ravistetaan papereilta pois, leivokset papereineen asetetaan pelleille ja paistetaan heti tavallisessa uunin lämmössä. Sen jälkeen iroitetaan leivokset papereilta veitsellä.
alkuun
edellinen
seuraava
takaisin
Kääretortut
6 munaa
125 gr sokeria
125 gr vehnäjauhoja
täyte:
marjahilloa tahi hyytelöä
Munan keltuaiset ja sokeri vatkataan vaahdoksi, jauhot lisätään ja viimmeksi sekoitetaan kovaksi vaahdoksi vatkatut munan valkuaiset. Voideltu pelti peitetään voideltulla paperilla, seos leviteään siihen ja paistetaan lämpimässä uunissa. Kakku kaadetaan sokeroitulle paperille, sivellään hillolla tahi hyydelöllä ja kääritään kokoon. Jäähdyttyä leikataan kääry 1 1/2 cm paksuiksi viipaleiksi.
alkuun
edellinen
seuraava
takaisin
Mustikkatorttu
1 muna
1/2 dl maitoa
150 gr voita, hierotaan vaahdoksi
2 1/2 dl vehnäjauhoja
Täyte:
tuoreita mustikoita
ja sokeria
tahi mustikkasosetta
Yllä mainitut ainekset sekoitetaan koossa pysyväksi seokseksi ja jätetään kovettumaan. Taikina kaulitaan voidelulle pellille ohueksi levyksi
reunat käännetään ylös päin sokeroidut marja tahi mustikka sose levitetään tortulle, joka paistetaan tavallisessa uunin lämmössä.
Täytteenä voi käyttää muitakin marjoja, raparperia tahi hedelmiä.
alkuun
edellinen
seuraava
takaisin
Lipeäkalavanukas
1 1/2 dl. riisiryyniä,
1/2 ltr. vettä,
3 - 4 rkl. voita
1/2 ltr. keitettyä lipeäkalaa,
suolaa,
hienonn. valkopippuria
Huuhdotut ryynit keitetään vedessä; voi, perattu hienonnettu kala ja mausteet sekoitetaan sekaan. Seos kaatetaan voideltuun vuokaan ja paistetaan uunissa kauniin ruskeaksi. Tarjotaan sulatun voin kera.
alkuun
edellinen
seuraava
takaisin
Aamiaisruoka keitetystä lihasta
(6 hengelle)
1/2 ltr. hienonn. lihaa,
2 rkl. voita,
1 silli tahi 2 suola silakkaa,
1 - 2 rkl. survottua korppuja,
2 dl. kermaa
Liha ruskeutetaan voissa, perattu, hienonnettu kala, survotut korput ja kerma lisätään, ja seos saa kiehahtaa. Tarjotaan lämpimänä keitettyjen perunain kera.
alkuun
edellinen
seuraava
takaisin
Liha- ja makaroonipaistos
(6 hengelle)
1/4 kg. makaroonia, vettä
2 rkl voita,
1/2 sipulia,
1/2 ltr keitett. tahi paistettua lihaa,
1/2 ltr. paistin kastiketta ja lihalientä,
2 rkl. survottuja korppuja
2 rkl. raastettua juustoa
Makaroonit keitetään pehmeiksi suolatussa vedessä ja pannaan valumaan. Kuorittu, hienonnettu sipuli ja voi ruskeutataan. Yli jäänyttä kastiketta ja lihalientä sekä makaroonit sekoitetaan lihan joukkoon ja annetaan kiehattaa. Seos kaatetaan voideltuun vuokaan, survotut korput ja juusto ripodellaan pinnalle. Seos pannaan uuniin paistumaan.
alkuun
edellinen
seuraava
takaisin
Makaroonivelli
(6 hengelle)
2 ltr. maitoa
100 gr. makaroonia tahi vermiselliä,
1/2 rkl. maissijauhoja,
suolaa,
sokeria,
2 munankeltuaista,
1 dl. kermaa,
1 rkl. voita
Voi sulatetaan kasarissa, maito kaatetaan joukkoon, ja saa kiehahtaa. Makaroonit taitetaan palasiksi huuhtotaan ja pannaan maitoon hiljalleen kiehumaan pehmeiksi. Velli suurustetaan maissijauholla sekoitettuina tilkkaseen kylmään maitoon, saa kiehahtaa ja maustetaan. Munan keltuaiset ja kerma vispilötään liemimaljassa, ja velli kaadetaan sekaan hyvin vispilöitään.
alkuun
edellinen
seuraava
takaisin
Maksapiiras
150 gr. raastettua vasikan maksaa,
2 munaa,
3 rkl. anshovislientä,
2 dl. kermaa,
3 rkl. voita,
1 sipuli,
1 tl. suolaa,
1/2 tl sokeria,
1/2 tl hienonn. inkivääriä,
1/4 tl valkopippuria,
silavaa.
Huuhdottu ja raastettu vasikanmaksa vaivataan sihdin läpi. Vatkatut munat, survotut korput, anshovisliemi, kerma, sipulin kera ruskeudettu siivilöidy voi, sekä maustet sekoitetaan maksaan. Soikean läkkivuoan pohja ja reunat sisutetaan ohkaisilla silavaviipaleilla; seos kaadetaan siihen peitetän silavaviipaleilla ja paperi sidotaan vielä vuoan päälle. Piiras pannaan uunissa vedessä paistumaan kypsäksi, johon menee noin 1 - 2 tunnin aika, koedellaan vispilän varvulla ja annetaan jäähtyä ennen kun kaadetaan vuoasta pois.
alkuun
edellinen
seuraava
takaisin
Keitetty lipeäkala
(6 hengelle)
Vettä,
1 rkl. suolaa
1 1/2 kg. lipeäkalaa
Kala keitetään , suuriksi paloiksi leikattuna, ja asetetaan vaatteelle, jonka kulmat sidotaan kokoon. Näin varustettuna pannaan se kiehuvaan suolattuun vedeen, ja saa siinä hiljalleen kiehua 10 - 15 min. Sitten kala asetetaan lautas-liinalle ja tarjotaan maitokastikkeen ja sulatun voin kera.
alkuun
edellinen
seuraava
takaisin
Maksalaatikko
2 1/2 dl. riisiryyniä,
2 1/2 dl. vettä,
1 1/2 ltr maitoa,
1 muna,
2 rkl. voita,
1/4 sipulia,
4 rkl. siirappia,
1 rkl. suolaa,
1/4 tl. hienonn valkopippuria,
1/4 tl. hienonn. meiramia,
2 dl. sulttanirusinoita,
6 rkl. raastettua maksaa.
Riisiryynit huuhdotaan ja keitetään vedessä ja maidossa melkein pehmeiksi. Sitte ne kaadetaan jäähtymään. Vatkattu muna, hienonnettu, voissa käristetty sipuli, siirappi, mausteet, huuhdotut rusinat ja maksa sekoitetaan jäähtyneeseen puuroon. Seos kaadetaan voideltuun vuokaan ja pannaan noin tunniksi uuniin paistumaan.
Tarjotaan sulatun voin kera.
alkuun
edellinen
seuraava
takaisin
Kurkkusalaatti
(6 hengelle)
Keskikokoinen kurkku,
1 rkl. suolaa,
1 1/2 dl. etikkaa,
1 - 2 tl. sokeria,1/4 tl. hienonn. valkopippuria,
1 rkl. hienonn. dilliä ja persiljaa.
Kurkku kuoritaan latvasta varteen päin ja leikataan ohkaisiksi viipaleiksi. Suola ripotellaan viipaleiden väliin, jotka jätetään suoloineen mehustumaan. Kurkun neste kaadetaan pois, etikka mausteiden kera kaadetaan päälle, ja pinnalle ripotellaan hienonnettu dilli ja persilja.
alkuun
edellinen
seuraava
takaisin
Peruna ja omenamuhennos
(6 hengelle)
3/4 ltr. perunoita, vettä
2 - 3 hapanta omenaa,
1 dl. vettä
1/2 dl. kermaa,
1 rkl. voita,
1/2 tl. suolaa,
Perunat kuoritaan, huuhdotaan, ja leikataan pieniksi kuutioiksi, jotka keitetään puolipehmeiksi. Vesi kaadetaan pois ja uutta vettä lisätään sen sijaan 1 dl. Kuoritut paloitellut omenat, kerma, voi ja suola lisätään ja muhennos saa hiljalleen kiehua, kunnes perunat tuntuvat pehmeiltä.
Tarjotaan liharuokien kanssa.
alkuun
edellinen
seuraava
takaisin
Perunaohukkaat
(6 hengelle)
5 - 6 perunaa,
1/2 ltr. maitoa,
2 dl. vehnäjauhoja,
suolaa,
voita paistamiseen.
Perunat kuoritaan, huuhdotaan ja hienonnetaan raastimella. Raastetut perunat, vehnäjauhot ja suola sekoitetaan maitoon, joka jätetään silleen tunniksi. Ohukas pannu kuumennetaan, sivellään voilla ja siinä paistetaan taikinasta ohukkaita. Tarjotaan puolukka hillon kera.
alkuun
edellinen
seuraava
takaisin
Muhennetut makaroonit
(6 hengelle)
250 gr makaroonia,
vettä, suolaa,
2 rkl. voita,
1/2 rkl. vehnäjauhoja,
1/2 ltr maitoa,
2 tl. suolaa,
1 - 2 tl. sokeria, hienonnettua muskottia, 1 rkl. raastettua juustoa.
Makaroonit katkotaan palasiksi, huuhdotaan ja keitetään melkein pehmeiksi suolatussa vedessä. Sitte vesi siivilöitään pois. Voi ja jauhot käristetään, kiehuva maito lisätään vähitellen, makaroonit pannaan sekaan, muhennos saa kiehua vähän aikaa ja maustetaan.