Hapanleipälaatikko

Hapanleipää riivataan riivinraudalla hienoksi. Vormu voidellaan ja siihen pannaan ensin ohut kerros hienonnettua leipää, sen päälle kerros puolukka tai omenahilloa. Sitten taas leipäkerros ja hillokerros, kunnes laatikko tulee täyteen. Päällimäiseksi pannaan kerros leipää. Laatikon päälle voi panna vähän voipaloja, että ei tulisi kova kuori. Laatikko pannaan uuniin ja annetaan kypsyä siellä noin 1/2 tuntia.
Putingin voi saada maukkaaksi jos ruskeuttaa leivän paistinpannussa voissa. Putinki syödään kerman kanssa.

seuraava
takaisin

Köyhiä ritaria

Wehnäleivästä tai hiivaleivästä leikataan viipaleita, joille levitetään vähäsen voita päälle. Voileivät kastetaan maidossa ja paistetaan ruskeiksi pannussa voissa. Näille paistetuille viipaleille levitetään puolukka hilloa päälle ja viedään tarjolle kuumana jälkiruuvaksi.

alkuun
edellinen
seuraava
takaisin

Lakka-sosetta

Hyvin kypsät marjat puserretaan käsin karkean, vanhan liinan läpi niin tarkkaan kuin mahdollista.
Puserrettuun seokseen pannaan nyt eheitä, kovempia mutta ei raakoja marjoja niin paljon, että muodostuu kohtalaisen sakea seos. Tämä asetetaan puhtaisiin kuiviin pulloihin, jotka korkataan ja harsataan ja säilytetään viileässä paikassa. Käydetään joko paistin kanssa sinänsä tahi jälkiruokana vähän sokerin kanssa.
Puserruksesta jääneet lakat keitetään sitten puuroksi tahi keitoksi, joka vispilöitään ja suurustetaan perunajauhoilla ja maustetaan vähän sokerilla.

alkuun
edellinen
seuraava
takaisin

Maitokiisseliä

1 litra lämmintä maitoa
1/2 kup. mantelia
4 rkl sokeria
3 rkl perunajauhoja
vaniljaa
Maito kiehautetaan. Mantelit kuoritaan ja hienonnetaan ja pannaan maidon sekaan vaniljan ja sokerin kanssa. Annetaan kiehua vähän aikaa. Hämmennä perunajauhot vähään kylmään maitoon, vispilöi joukkoon ja anna kiehahtaa kaada sitten kiisseli vadille korista jollain marjahillolla ja tarjoa kerman kanssa. 5 hengelle 60 - 90 gr.

alkuun
edellinen
seuraava
takaisin

Marjakiisseliä

Keitä marjat vedessä rikki, siivilöitse liemi ja pane uudelleen tulelle ja samalla sokeri. Lieuvota peruna jauhot vähään kylmään vedeen ja pane mehuliemeen, kunse kiehuu, sekoitetaan huolellisesti, ettei jää paakkuiseksi. Kun kiisseli kiehahtaa, kaada se vadille, ja tarjoa kylmänä sokerin ja kerman kanssa.
Eri marja lajeja pannaan eri määrä. Karpaloita pannaan 1 vesilitraa kohti 3 - 4 dl, sokeria 2 dl ja perunajauhoja 4 ruokalusikkaa. Mustikoita ja puolukoita saa panna enemmän 1/2 l l:tä litraa kohti.
Jos on valmista marjamehua, pannaan sitä maun mukaan.

alkuun
edellinen
seuraava
takaisin

Huomautus marjamehukiisseliin!

Marjan mehun puuttuessa voi valmistaa kiisseliä kotona tehtystä hampamesta kaljasta, käyttämällä mausteeksi sokuria ja kanelia, sekä suurustamalla perunajauhoilla. Paremman makuista tulee kiisseli, jos keittää seassa myöskin vähäsen luumuja.

alkuun
edellinen
seuraava
takaisin

Omenaa ja riissiä

1 kup riisiryynniä
2 kup vettä
2 kup maitoa
kup sokeria
1 litr omenia
1 kup vettä/muna
Keitä puuro niinkuin tavallisesti. Pese ja kuori omenat ja leikkele ne pitkittäin lohkareiksi poistaen siemenet. Keitä vettä ja sokeria muutama minutti. Pane sekaan omenat ja anna niiden kiehua hiljakseen pehmeiksi. Hämmennä välistä vähän, että omenat eivät pala pohjaan. Ota omenat pois varovasti, anna sokuri hieman vielä muutamia minutteja ja kaada se sitte omenille. Wispilöi munanruskuainen ja sekoita se ynnä vähän sokuria puuroon, kun ryynit ovat pehmeät. Asettele puuro hedelmäin ympärille. Vispilöi valkuainen ynnä 1 teelus. sokuria vaahdoksi ja pane omenille sekä kylvä vähäsen sokuria päälle. Pane uuniin pariksi minuutiksi. 3 hengelle.

alkuun
edellinen
seuraava
takaisin

Omenakompottia

Omenat kuoritaan ja terävä kärkisellä veitsellä poistetaan siemmen kohdat niin että omenat pysyvät ehjinä. Leveässä keittoastiassa keitetään sokuri liemi, johon pannaan niin runsaasti vettä että omenia on helppo keittää siinä särkymättä, eli että omena siihen kaadettuna peittyy, ja 1/3 osa omenien painosta sokeria. Keitetään omenia usein käännellen siinä siksi kun ovat läpeensä pehmeät, mutta eivät saa mennä rikki. Otetaan sitä myöten kun kypsyvät, vadille, mutta lientä keitetään kunnes sakenee ja vähenee, niin että omenien päälle kaadettuna melkein peittää ne puoliksi.

alkuun
edellinen
seuraava
takaisin

Omena munkkia (juhlatilaisuuksiin)

200 gr voita 300 gr nisujauhoja 1/4 teelus. soodaa 1/2 kupinlista vettä 20 omenaa.
Sekoita sooda hyvin jauhoihin, sotke siihen voi käsillä ja pane vettä sen verran että saat kohtuullisen sakean taikinan. Pane se vähäksi aikaa kylmään paikkaan jäykistymään. Kuori omenat, koverra terävä kärkisellä veitsellä pois siemen kohtat. Kaaviloi taikina ohuiksi levyiksi, leikkaa siitä veitsellä niin suuria neliöitä että ylettää omenan ympärille aseta omena keskelle neliötä täytä omenan kolo hienoksi survotulla sokerilla ja hiukkasella kanelilla, kokoa taikinaneliön nurkat ylös, kuten nyyttiin, niin että omenasta muodostuu pyöreä pallo, aseta se pellille, voitele munalla tai vedellä ja paista kuumassa uunissa vaalean ruskeiksi ja pehmeiksi.

alkuun
edellinen
seuraava
takaisin

Omenapiirakka

1 kg omenia, 300 gr sokeria, nisuleipätaikinaa.
Kuori ja paloittele omenat. Keitä sokeria ja vähän vettä muutama minuutti, pane omenat joukkoon ja anna kiehua pehmeiksi. Kaaviloi nisuleipätaikina ohueksi levyksi levitä se voidellulle pellille ja pane päälle omena sose, kun se on jäähtynyt. Käännä reunat ylös ja paista uunissa kypsäksi, noin 20 - 30 minuttia.
Mustikoista voi laittaa samalla tavalla piirakkaa. Myöskin tulee mustikoista hyvää hiivaleipäkuoreen tehtynä. 1:90 p

alkuun
edellinen
seuraava
takaisin

Paistettuja omenoita

1 1/2 kg hapahkoja omenia. Muutama ruokalus sokeria. 2 ruk lus voita, 3-4 dl vettä.
Huuhdo omenat ja poista siemenet. Voitele laatikko voilla, aseta siihen omenat, sirota niille sokeria ja pane vettä joukkoon, että omenat eivät pala. Paista niitä uunissa 20 - 30 min Tarjoa sokerin ja kerman kanssa. 6 hengelle 75 penniä.

alkuun
edellinen
seuraava
takaisin

Pannukakkua

2 munaa, 3-4 kup. vehnäjauhoja, 1 ltr maitoa 1 teel suolaa. Munat vispilöitään ensin maitotilkkaan, johon sitte vispilöitään jauhot, maito jäännös vähitellen kaatetaan sekaan. Pannu rasvataan vähällä voilla ja pannaan uuniin. Kun pannu on kuuma, kaadetaan seos siihen. Jollei pannu ole kuuma painuvat jauhot pohjalle. On paistettava jokseenkin kuumassa uunissa. Syödään puolukka hillon kanssa. 45 .

alkuun
edellinen
seuraava
takaisin

Perunatorttuja

1 kp perunoita, 1/2 kg voita, nisujauhoja, omenasosetta.
Perunat punnitaan raakoina ja keitetään sekä hienonnetaan. Voi pannaan sulatettuna sekaan. Viimeksi niin paljon nisujauhoja, että taikinaa voi kaaviloita. Mitä löysempänä sen saa kaavilotuksi, sen parempaa tulee. Pannaan pellille paistumaan 1/2 cm paksuja levyjä. Uunista otettua leikataan ne neliöihin, joiten päälle pannaan omena sosetta ja toinen neliö päälle. Syödään jälkiruokana tai muuten leivoksina. 1:65 p.

alkuun
edellinen
seuraava
takaisin

Raparperi kiisseliä

1/2 ltr vettä, 2 kup. leikeltyä raparperia. 1 kup jauhosokeria, 3 rkl perunajauhoja ja palanen kaneelia.

alkuun
edellinen
seuraava
takaisin